Voor 4 personen

 

Ingrediënten:

  • 80 gram volkoren basmati rijst
  • 200 gram vers gedopte doperwten of 1 pond niet gedopte erwten
  • 7 dadels
  • 2 prei
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 100 gram pompoenpitten
  • 800 gram salade en/of groeten van het seizoen
  • gemalen kaneel, kruidnagel, kardemom, peper, zeezout.

 

Bereiding:

Bij ongedopte erwten deze eerst doppen.
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing.
Voeg de laatste 10 minuten de doperwten toe aan de rijst of kook deze apart.
Snijd de prei in ringen.
Verwarm een wok en giet de olijfolie erin.
Roerbak de prei ongeveer 10 minuten.
Snijd de dadels in kleine stukjes.
Rooster de pompoenpitten.
Meng alle ingrediënten en voeg de specerijen toe.
Vooral scheutig zijn met kaneel.
Hierbij een salade en/of geroerbakte groenten van het seizoen serveren.

 

Tip: In deze combinatie is het een van de weinige keren dat peulvruchten (doperwten) en rijst (koolhydraten) op het menu staan. Met behulp van de vitamine C uit de groenten zorgt de combinatie van doperwten en rijst voor de aanmaak van carinitine. Dit aminozuur/eiwit, dat normaal gesproken alleen in vlees voorkomt, geeft ons energie.

 

Recept van Birgit de Heij, met haar toestemming uit het boek “De beste dokter staat in de keuken”.